Izbor odluka Europskog suda pravde


Cilj objave sudske prakse Europske unije je upoznavanje sudaca sa praksom sudova EU čime se postupno doprinosi ispunjavanju Kopenhaških kriterija u dijelu usvajanja, prihvaćanja te primjeni pravne stečevine kao uvjeta za ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

Projekt je ostvaren u suradnji s prestižnom Jean Monnet katedrom Pravnog fakulteta u Zagrebu koja je svojim znanjem i stručnošću doprinijela izboru tzv. landmark odluka te stvaranju baze odluka Europskog suda pravde.

Iako je Hrvatska od trenutka kada je postala kandidatkinja za punopravno članstvo u EU do danas prilagodila mnoge propise, potrebna je daljnja prilagodba nacionalnog zakonodavstva kako bi se u potpunosti uskladilo sa zakonodavstvom Europske unije.

Iz tog razloga, osim pregleda odluka na hrvatskom jeziku baza sadrži i odnos s hrvatskim pravom u kojem je jasno opisan utjecaj pojedinih Direktiva Europske unije na postojeće hrvatsko pravo kako bi se ulaskom u EU ublažile brojne promjene u postojećem zakonodavstvu, kao i propisima koji će tek biti doneseni.
 
 

Pretraga EU odluka

U tekstu
Oznaka
Tužitelj
Tuženik
Sud
Vrsta odluke
Vrsta postupka
Godina odluke od do