Smanjit će se broj trgovačkih sudova

vjesnik_18032009.jpgSve odluke Visokog trgovačkog suda od 2005. do 2008. godine od utorka su dostupne na internetskoj adresi www.sudacka-mreza.hr pod naslovom »Odluke VTS-a«. Na predstavljanju internetske stranice u utorak ministar pravosuđa Ivan Šimonović najavio je smanjenje broja trgovačkih sudova, ovisno o broju predmeta, sudaca i zemljopisnim specifičnostima.

»Rad tih sudova morat će se mijenjati, jer će i njihovi predmeti ulaskom u Europsku uniju biti teži. Postojeći broj je neracionalan jer neki od tih sudova imaju minoran broj predmeta, a drugdje je suprotna situacija«, istaknuo je Šimonović. Na portalu će biti objavljeno više od 20.000 izvornih odluka VTS-a, uz javnu objavu stranaka i sudaca koji su ih donijeli, a pretraživanje je moguće po ključnoj riječi, tvrtkama, odnosno strankama i broju presude. Odlukama VTS-a djelomice su pridružene i presude nižih trgovačkih sudova, a web stranica ažurirat će se dvomjesečno nakon donošenja presude. Projekt vrijedan 118.000 eura financirala je Norveška, a izradila udruga Sudačka mreža.

Ministar pravosuđa uskoro mora izabrati novog predsjednika VTS-a. »Predsjednik tog suda morat će predstaviti program ubrzanog rješavanja predmeta«, istaknuo je Šimonović. Na nižim trgovačkim sudovima neriješeno je oko 25.000 predmeta, a godišnji priljev neriješenih predmeta na VTS-u je oko 11.000, rekla je Branka Ciraković, v. d. predsjednika VTS-a, napomenuvši da je glavni razlog gomilanja predmeta neznanje i nedostatak poslovnog morala.

Branko Hrvatin, predsjednik Vrhovnog suda, istaknuo je važnost činjenice da će građani sada moći vidjeti koliko su odluke VTS-a neovisne i jesu li suci sudili pošteno.

Za stručnu javnost važno je ujednačavanje sudske prakse jer čak oko 32 posto odluka nižih trgovačkih sudova ukida se na VTS-u, napomenuo je Hrvatin. Na novinarski upit zbog čega u odlukama Vrhovnog suda imena stranaka nisu objavljena, Hrvatin je rekao da je to zato što je uglavnom riječ o fizičkim osobama u čiju privatnost ne treba zadirati.

Šimonović je na kraju poručio sucima da objavljivanje njihovih presuda, a uskoro i imovinskih kartica, nije atak na njih, nego se time želi vratiti njihov ugled i dostojanstvo koje se ponekad dovodi u pitanje.

Vjesnik, 18.03.2009.

Pošalji prijatelju
Arhiva >>>
 
 

Naši donatori

postanite donator >>>

Kalendar

Kako vam se sviđa novi WEB?