Sudske presude izlaze na Internet

novi_list_27062001.jpg
ZAGREB - Projekt web stranica Sudačka mreža, jednog od informatičkih rješenja koje bi trebalo unaprijediti i ubrzati sudački rad u Hrvatskoj, predstavljen je u utorak u restoranu »Paviljon« u Zagrebu.

Riječ jc o informatičkoj bazi podataka dostupnoj svim sucima putem Interneta (www.sudacka-mreza.hr), na kojem se nalaze sudske presude. Na taj način, sudske presude postaju dostupne javnosti, doduše isprva samo sucima, odmah čim su napisane i otposlane i tako suci praktički stječu uvid u praksu svojih kolega. Dosad je, u pojedinim stručnim časopisima, bio objavljivan samo izbor presuda, dok je druga razmjena iskustava ostala na usmenoj predaji.

- U ovoj eksperimentalnoj fazi projekta presude i drugi dokumenti bit će dostupni samo sucima. Namjera je da testiramo projekt, ispravimo moguće pogreške i da dobijemo komentar sudaca. Nakon toga, za nekoliko mjeseci spremni smo ići u potpuno otvaranje javnosti, kazao je za naš list voditelj projekta Dražen Komarica, koji je zahvaljujući Fullbrightovoj stipendiji duže vrijeme istraživao rad sudova u Hrvatskoj.
Istražujući, Komarica je primijetio da se praksa mijenja od suda do suda, pa je došao na ideju da oblikuje Sudaćku mrežu, web-stranice na kojoj bi se objavljivale presude, kako bi suci mogli svoje slučajeve usporediti sa slučajevima svojih kolega, lako planira otvaranje i široj javnosti, napomenuo je Komarica, namjera je du sucima usluga ostane uvijek besplatna.

Naziv Sudačka mreža, osim web-stranica, ima i nevladinu i neprofitna udruga, osnovana u srpnju 1999. godine. Potporu njenom projektu izlaska na Internet, financiranom uglavnom iz donacija, dalo je u svibnju 2000. godine Ministarstvo pravosuđa. Trenutno. Sudačka mreža ima 31 člana, medu kojima su predsjednici sudova, njihovi zamjenici, suci, odvjetnici, sudski vježbenici i studenti. S. ABRAMOV

Novi list, 27.06.2001.
Preuzmi članak
Pošalji prijatelju
Arhiva >>>
Komentari
  Prijavite se ili registrirajte
 

Naši donatori

postanite donator >>>

Kalendar

Kako vam se sviđa novi WEB?