Jedinstvena baza podataka o pravosuđu

iskon_online_30052005_Page_1.jpgNa adresi www.sudacka-mreza.hr od ponedjeljka se mogu naći podaci o gotovo svim hrvatskim sudovima i sucima, državnim odvjetnicima i odvjetnicima, tumačima i vještacima te sudskoj praksi.

Ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt i predsjednik nevladine udruge Sudačka mreža Dražen Komarica tijekom potpisivanja ugovora o preuzimanju projekta Sudačka mreža.

Na adresi www.sudacka-mreza.hr od ponedjeljka se mogu naći podaci o gotovo svim hrvatskim sudovima i sucima, državnim odvjetnicima i odvjetnicima, tumačima i vještacima te sudskoj praksi. To je omogućeno ugovorom između Ministarstva pravosuđa i udruge Sudačka mreža, koja je autor tog projekta. Ugovor su u dvorani Hrvatske gospodarske komore svečano potpisali ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt i predsjednik udruge Dražen Komarica.

Projekt se u zadnjih 16 mjeseci provodio u cilju informatizacije pravosuđa, u sklopu aktivnosti vezanih uz cjelokupnu reformu pravosuđa.

Svrha projekta je kroz jedinstvenu bazu podataka na internetu pomoći sucima u donošenju sudskih odluka, osigurati veću transparentnost rada pravosudnih tijela, te približiti pravosuđe građanima.
Na w&k-adresi se nalaze podaci o sudovima i sucima, koji bi trebali biti u cijelosti upotpunjeni do kraja lipnja (biografije sudaca, sudska praksa, sudske presude i druge odluke), a već je sada uneseno preko 2.000 stranica o sudskim vještacima i tumačima.

Ministrica Škare-Ožbolt nije krila zadovoljstvo projektom, nazvavši ga još jednim poticajem u mozaiku reforme pravosuđa, ovaj put vezano uz stvaranje informacijsko-komunikacijske infrastrukture i uvođenje automatiziranog sustava djelovanja.

Naglasila je da je njezino Ministarstvo u ovoj godini osiguralo dosad najveća sredstva za reformu pravosuđa, 76 milijuna kuna, i to za velike projekte kakav je onaj s otvaranjem digitalnih zemljišnih knjiga, a od ponedjeljka i projekt Sudačka mreža.

Ministrica je najavila nove projekte, s ciljem jednostavnije registracije poslovnih subjekata, informatizacije sudskih registara, te stvaranje integralnog informatizacijskog sustava i jedinstvene intarnet i intrenetske mreže za pravosudna tijela. Do kraja godine, kaže, umreženo bi trebalo biti 50-ak pravosudnih tijela, te na internetu objavljeno oko 10.000 sudskih odluka.

Zadovoljstvo potpisanim ugovorom izrazio je i Komarica, za što je ponajviše zaslužan partnerski odnos nevladinog sektora i Vlade, zainteresiranih za otvaranje prema građanima i rješavanju problema u društvu.
Projekt Sudačka mreža vrijedan je oko 2,9 milijuna eura, a financiran je donacijama vlada Norveške, Nizozemske, OESS-a i SAD-a.

Potpisivanju ugovora nazočio je veleposlanik Kraljevine Norveške, inače najvećeg donatora, Knut Toraasen, koji je projekt označio bitnim za razvoj Hrvatske i njezino približavanje EU i NATO-u.

iskon.hr, 30.05.2005.


Preuzmi članak
Pošalji prijatelju
Arhiva >>>
 
 

Naši donatori

postanite donator >>>

Kalendar

Kako vam se sviđa novi WEB?