U projekt Sudačka mreža uloženo više od 2,9 mil. eura

dnevnik_30052005_Page_1.jpgU HGK-u jučer je potpisan ugovor prema kojem se već od danas na web adresi www.sudacka-mreza.hr mogu naći podaci o gotovo svim hrvatskim sudovima i sucima, državnim odvjetnicima i odvjetnicima, tumačima i vještacima, te sudskoj praksi.Ugovor su potpisali ministrica pravosuđa Vesna škare Ožbolt i predsjednik udruge Sudačka mreža Dražen Komarica.
Autor projekta je Sudačka mreža, a svrha mu je da se kroz jedinstvenu bazu podataka na internetu pomogne sucima u donošenju sudskih odluka, osigura veća transparentnost rada pravosudnih tijela te pravosuđe priblizi građanima.
Pripreme za taj novi korak u cilju informatizacije pravosuđa trajale su 16 mjeseci, a toj se aktivnosti pridaje velik značaj ne samo u kontekstu brojnih mjera vezanih uz cjelokupnu reformu pravosuda nego i kroz doprinos koji resor pravosuda intenzivno daje projektu E-Govermenta.
Sam projekt Sudačka mreža vrijedan oko 2,9 milijuna eura, naime, financiran je donacijama vlada Norveške, Nizozemske, OESS-a i SAD-a.
 
Potpisivanju ugovora nazočio je veleposlanik Kraljevine Norveške, inače najveceg donatora, Knut Toraasen, koji je projekt označio bitnim za razvoj Hrvatske i njezino približavanje EU-u i NATO-u.

Na internetu i biografije sudaca  

Na navedenoj web adresi nalaze se podaci o sudovima i sucima koji bi trebali biti u cijelosti upotpunjeni do kraja lipnja, a uključuju biografije sudaca, sudsku praksu, sudske presude i druge odluke. Već je sada uneseno preko 2000 stranica sudskih vještaka i tumača.
Ministrica Škare Ožbolt nije krila zadovoljstvo projektom, ocijenila je da je još jednim poticajem u mozaiku reforme pravosuđa, ovaj put vezano uz stvaranje informacijsko-komunikacijske infrastrukture i uvođenje automatiziranog sustava djelovanja. Naglasila je da je njezino ministarstvo u 2005. osiguralo dosad najveća sredstva za reformu pravosuda, 76 milijuna kuna, i to za velike projekte kakav je onaj s otvaranjem digitalnih zemljišnih knjiga, a danas i projekt Sudačka mreža.

Daljnja informatizacija

Tako je najavila i nove projekte kojima je cilj jednostavnija registracija poslovnih subjekata, informatizacija sudskih registara te stvaranje integralnog informatizacijskog sustava i jedinstvene internet i intranet mreze za pravosudna tijela.

Dnevnik - online, 30.05.2005. 
Pošalji prijatelju
Arhiva >>>
 
 

Naši donatori

postanite donator >>>

Kalendar

Kako vam se sviđa novi WEB?