Zajedno do veće transparentnosti administracije

Ministarstvo unutarnjih poslova i Sudačka mreža potpisali Ugovor o suradnji u projektima: „Digitalizacija uputa i naputaka za rad policije" i ,,On-line policijske postaje"

 
glasiloMUPa112010_Page_3.jpgU sjedištu Ministarstva unutarnjih poslova ministar Tomislav Karamarko i predsjednik nevladine organizacije Sudačka mreža Dražen Komarica potpisali su 20. listopada Ugovor o suradnji između I a RH i Sudačke mreže. Time u realizaciju kreću projekti „Digitalizacija uputa i naputaka za rad policije" i „On-line policijske postaje" koje Sudačka mreža ostvariti u suradnji s Ravnateljstvom policije MUP-a RH Sudačka mreža je nevladina i neprofitna udruga iza koje stoji deset godina uspješnog djelovanja u području primjene moderne tehnologije i poboljšan kvalitete rada državnih institucija te pružanja građanima pristup traženi informacijama.

Učinkovita administracija za EU

Ideja za ovaj projekt nastala je još prije godinu dana na temelju „Izvješća Europske komisije o napretku Republike Hrvatske". Naime, stručnjaci Europske unije tada su zaključili da usklađivanje s pravnom stečevinom u poglavlju „Pravda, sloboda i sigurnost" dobro napreduje, ali da su j potrebni veliki napori kako bi se osigurala administrativna i provedbe sposobnost, posebno u smislu međuagencijske suradnje, uključuju redarstvena tijela, carinsku službu, državne odvjetnike i pravosudni sustav, te suzbila korupcija i osigurala borba protiv organiziranog kriminaliteta.

On-line policijske postaje

Pošto ne postoji jedinstven i cjelokupan popis uputa i naputaka digitalnom obliku, Ravnateljstvo policije i Sudačka mreža su dogovori da će radi povećanja transparentnosti rada policijskih postaja, provesti projekt „On-line policijske postaje". Radi se o razvoju integralnog portala' zasnivanog na temelju tehnologije i principa koji su uspješno primjenjuje na sudove i državna odvjetništva. Projekt „On-line policijske postaje" će, na moderan način i u skladu sa svjetskim standardima pružiti građanima detaljnije i korisne informacije o policijskim postajama, a funkcionalnost aplikacije zadovoljavat će kriterije projekta dogovorene s Ravnateljstvom policije. Cilj projekta je jačanje komunikacije s građanstvom te jačanje povjerenja građanstva u rad institucija povećanjem transparentno rada policijskih postaja. Načelnik Uprave policije Zoran Ničeno rekao da će projekt „On-line policijske postaje,, biti od obostrane koristi za zaposlenike MUP-a tako i za građane. Podsjetio je kako je Europska komisija u najnovijem „Izvješću o napretku Republike Hrvatske" ponovno' navela da je potrebna veća transparentnost u javnoj administraciji, a realizacija ovih projekta upravo je jedan pozitivan korak u tome pravca - Glavni cilj ovih projekata je stvaranje djelotvornih mehanizama koji će unaprijediti odnose između MUP-a i nevladinog sektora u Republici Hrvatskoj - rekao je Ničeno.

Digitalizacija uputa i naputaka za rad policije

Drugi projekt „Digitalizacija uputa i naputaka za rad policije" pomoći će pak svim djelatnicima MUP-a da na jednostavan i brz način dođu do informacija prijeko potrebnih za svakodnevno obavljanje posla. Digitalizacijom uputa i naputaka bitno će se smanjiti teret administracije te poboljšati učinkovitost rada. Predsjednik Udruge Sudačke mreže Dražen Komarica, pri potpisivanju Ugovora o suradnji, rekao je kako mu je izuzetna čast da kao nevladina organizacija nakon desetogodišnjeg rada ima priliku surađivati s MUP-om RH. - Veliku ulogu u ostvarivanju ovog projekta igrala je Vlada Kraljevine Nizozemske i projekt e-Hrvatska, koji su zaslužni za rješavanje administrativnih prepreka u dodjeli donacija. Vrijednost projekta, koji će se odvijati Idućih godinu dana, puno je veća od same donacije opreme jer zahtijeva digitalizaciju podataka na koju će biti utrošeno puno radnih sati - naglasio je Komarica.

Veća transparentnost, lakša dostupnost informacijama te bolja tehnička infrastruktura preduvjeti su modernog demokratskog društva. Suradnja državnih tijela i organizacija civilnog društva uvelike pridonosi ostvarenju istoga.


Realizacijom ovih projekata Ravnateljstvo policije MUP-a dobit će u trajno vlasništvo računalnu opremu - 26 računala te izradu softverskog rješenja prema vlastitim napucima i smjernicama što je u cilju održivosti ovih projekata. Troškove projekta u cijelosti će snositi Inozemni donatori. Tako je Vlada Kraljevine Nizozemske za ovaj projekt osigurala 470 tisuća eura pomoći.

Partnerstvo civilnog sektora i Vlade

- U svakom modernom demokratskom društvu civilni sektor ima važnu ulogu, ne kao neprijatelj Vladi, već kao poželjan partner - zaključila je veleposlanica Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj Nj. E. Nienke Trooster. Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko uputio je zahvalu Vladi Kraljevine Nizozemske, kao i Sudačkoj mreži na vrijednoj donaciji koja označava početak jednog višestrukog projekta.
- Projekt je značajan zbog toga što će biti praktičan i primjenjiv na obostranu korist djelatnika MUP-a RH i naših građana, čime se ujedno modernizira naša infrastruktura, dok ovaj projekt istovremeno postaje primjerom na koji način mogu biti artikulirani odnosi nevladinih udruga i jednog ministarstva - istaknuo je Karamarko i dodao kako je ovo također potvrda izuzetno dobrih odnosa Nizozemske i Hrvatske, koja svesrdno pomaže Hrvatskoj u posljednjoj fazi pregovora s Europskom unijom.

Glasilo MUP-a, studeni-prosinac 2009.
Preuzmi članak
Pošalji prijatelju
Arhiva >>>
Komentari
  Prijavite se ili registrirajte
 

Naši donatori

postanite donator >>>

Kalendar

Kako vam se sviđa novi WEB?