Institucije civilnog društva - Sudačka mreža

gradanski05032003.jpgUtemeljena na načelima ostvarenja vladavine pravi i izgradnje građanskog društva, u kolovozu 1999. godine utemeljena je Sudačka mreža - nevladina, nepolitička i nestranačka udruga građana s ciljem povećanja pravne sigurnosti ostvarenjem prava građana na brzu i učinkovitu sudsku zaštitu.

Potreba osnivanja ovakve Udruge sazrijevala je kroz višegodišnje istraživanje radi sudova u čitavoj Hrvatskoj, Ono je pokazalo da upravo suci često iskazuju zahtjev za boljim poznavanjem rada sudaca drugih sudova, odnosno ističu problem nedovoljnog poznavanja sudske prakse izvan granica vlastitih, sudnica. To, naime, rezultira nejednakom primjenom zakona, a ponekad i posve kontradiktornim presudama u jednakim slučajevima te je posljedica ovakvog rada određen stupanj pravne nesigurnosti, što je nedopustivo u demokratskim društvima. Otuda i želja da se građanima pomogne uspostavom sudačke mreže koja bi trebala pridonijeti jedinstvenoj primjeni zatona i transparentnosti rada sudova.

Kako bi ostvarila ciljeve, Sudačka mreži svoju aktivnost bazira prvenstveno na uporabi suvremenih tehnoloških dostignuća -Internetu, Stoga ih valja potražiti na web adresi www.sudacka-mreza.hr. Zahvaljujući svim prednostima koje ovaj medij pruža, razvili su svoju djelatnost u dva smjera: program za građanstvo i program za osobe s pravnim obrazovanjem.

Svrha programa koji je namijenjen građanstvu i otvoren svima jest poboljšati komunikaciju građana sa sudovima pružanjem točnih i za to potrebnih informacija. Po otvaranju njihove stranice na internetu potrebno je samo pod naslovom Sudovi upisati mjesto u kojem građanin želi ostvariti kakvo pravo putem suda. Na temelju takvog upita, moći će dobiti sve podatke o sudu koji je nadležan za to mjesto (mjesno nadležnom općinskom, županijskom ili trgovačkom sudu): adresu, telefon te uredovno vrijeme (posebno za građane, a posebno za odvjetnike) i kontakt telefone za pisarnicu, zemljišnoknjižni odjel i predsjednika suda, kao i pravih ponašanja na sudu te ostale napomene, Također, moguće je pogledati i kratke životopise sudaca koji sude na tom sudu, kao i tlocrt
zgrade suda koji bi građanima trebao skratiti put od vrata do vrata. Ovi uistinu korisni podaci dostupni su, međutim, samo za manji broj sudova jer velik broj njih još uvijek nije odgovorio na poslane im upite. Međutim, već utvrđivanje mjesne nadležnosti sudova i broja poštanskog ureda suda, potrebnog da podnesci građana stignu na vrijeme (vidi GK br. 4) koji su mogući za sva mjesta odnosno sudove, bit će građanima od velike koristi. Također, u izradi su programi koji će omogućiti građanima da s obzirom na željeno mjesto pronađu sve relevantne podatke o svim odvjetnicima, javnim bilježnicima i sudskim vještacima na tom području.

Program za osobe s pravnim obrazovanjem namijenjen je, kao što i naziv govor, osobama koje imaju pravno znanje određene vrste ili ga stječu - sucima, odvjetnicima, javnim bilježnicima, pravnicima i studentima prava. Zbog toga je pristup dozvoljen samo onima koji ispune odgovarajuće formulare na temelju kojih dobivaju korisničko ime i zaporku (lozinku). Razloge za ograničen pristup u Udruzi nalaze prije svega u Činjenici da objavljuju kako pravomoćne, tako i nepravomoćne presude, koje bi mogle zbuniti nekog čitatelja. Ovim dijelom programa korisnicima je ponuđen uvid u nekoliko stotina presuda (nadaju se da će ih u budućnosti biti i desetak tisuća), koje je moguće pregledavati na razne načine tražeći presude poimenično određenog suca, pravne institute, određene riječi, izraze i si. Ova djelatnost znatno je bolje prihvaćena, smatraju u Udruzi, što se vidi i po broju sudaca koji šalju presude u objave, a kojih jc svakim danom sve više. Upravo u činjenici da suci sami šalju presude, valja tražiti osnovu ne samo imenu, nego i radu Udruge koja time potiče suce da sami stavljaju svoj rad na uvid stručnoj javnosti, djelujući tako maksimalno motivirajuće. Ovdje valja spomenuti i otvoreni prostor za interakciju suaca, koji jc rezerviran samo za suce koji ga koriste za razmjenu iskustava.

Slične organizacije postoje i u zemljama Zapadne Europe, a znatno su razvijene i u Americi, Ne ćudi stoga sto su kvalitetu rada i mogućnosti koje daje Udruga prepoznale institucije izvan Hrvatske, Naime, u svojem trogodišnjem radu Sudačka mreža financirana je uglavnom donacijama stranih institucija, a na domaćem planu najviše joj potpore daje matično Ministarstvo pravosuđa, uprave i lokalne samouprave, mada ponekad, ističu u Udruzi, više načelnu no stvarnu. Nakon početnih negodovanja na njihov rad, vidljivu je da se svi, a najviše suci privikavaju na njihov rad i koriste plodovima toga rada, ostvarujući tako u potpunosti načelo transparentnosti rada sudova. Naravno, i građani će posjetom internet stranicama Sudačke mreže moći, osim dobivanja potrebnih informacija administrativne naravi, ostvariti pravo na uvid u rad sudova, pridonoseći tako ideji civilnog društva kojoj su ove stranice i namijenjene. 

Građanski krug, 05.03.2005.
 
Preuzmi članak
Pošalji prijatelju
Arhiva >>>
Komentari
  Prijavite se ili registrirajte
 

Naši donatori

postanite donator >>>

Kalendar

Kako vam se sviđa novi WEB?